Vuokra-asumisen määrä kasvaa Lohjalla

Vuokra-asumisen määrä Lohjalla on kasvanut 20 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kaupungin asukasmäärän hienoinen lasku ei ole vähentänyt vuokra-asumisen tarvetta, kertoo lohjalaisen Vuokravääpeli Oy:n teettämä tuore tutkimus.

Vuokralla asuvien asuntokuntien määrä kasvoi vuosien 2010-2021 aikana noin 1 000 asuntokunnalla. Samalla omistusasujien ja asumisoikeusasunnoissa asuvien määrä ei muuttunut, kertoo tutkimuksen toteuttaja Rasmus Aro konsulttitoimisto MDI:stä.

Vuokralla asuvien asuntokuntien määrä kasvoi etenkin Lohjan keskustan alueella, johon sijoittui lähes puolet vuokralla asuvien asuntokuntien kasvusta.

Keskusta kasvaa ja asuntokunnat pienenevät

Asuntokuntien keskikoko on erityisen pieni keskustassa, jossa keskimääräiseen asuntokuntaan kuuluu vain 1,5 henkilöä. Alueen asuntokunnista jopa 65 prosenttia onkin sinkkutalouksia.

Lohjan väestönkehitys lisää vuokra-asuntojen kysyntää, kertoo yrittäjä Lari Lindén Vuokravääpeli Oy:stä ja jatkaa: Tutkimuksen mukaan Lohjan yli 75-vuotias väestö kasvaa merkittävästi ja keskittyy lähemmäs palveluita. Pienten, hyvin saavutettavien ja esteettömien asuntojen kysyntä keskustassa lisääntyy.

Sen sijaan muun muassa maahanmuuttajataustaisen väestön kasvu voi näkyä edullisemman hintaluokan vuokra-asuntojen kasvavana kysyntänä Lohjan lähiöissä.

Kasvaako Lohja?

Lohjan tuleva väestönkehitys vaihtelee väestöennusteissa käytännössä nollakehityksen ja kohtuullisen supistumisen välillä. Tämä tarkoittaa, että kunnalla on potentiaalia väestönkasvuun tulevaisuudessa, jos kaupungin houkuttelevuus ja saavutettavuus vahvistuvat. Toisaalta väestö voi vähentyä merkittävästikin, joka voimistaisi kaupungin sisäisiä kehityseroja: väestö ei välttämättä vähene kaikkialla, mutta tietyillä alueilla väestö voi taas vähentyä hyvinkin voimakkaasti. Lohjan asukasmäärän pieni lasku ei ole vähentänyt vuokra-asumista ja vuokra-asuntojen tarvetta, vaan päinvastoin.

Pääkaupunkiseudun väestö kasvaa voimakkaasti, mikä heijastuu positiivisesti myös Lohjalle, etenkin jos kaupunki onnistuu edelleen vahvistamaan houkuttelevaa mielikuvaa stressittömästä ja meluttomasta kotikaupungista.

Lohja 700 -juhlavuosi parantaa varmasti osaltaan kaupungin tunnettuutta, ja elinkeinoelämän investoinnit paikkakunnalle ovat omiaan lisäämään vetovoimatekijöitä, jotka edistävät sekä väestön että työllisyyden kasvua.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n (osa FCG Finnish Consulting Group Oy:tä) toteuttaman tilastollisen tarkastelun tilaaja on Vuokravääpeli Oy. Tutkimuksessa analysoitiin Lohjan elinkeinoelämän, asuntomarkkinoiden ja väestön kehitystä vuosina 2010-2021.

Edellinen
Edellinen

Vakuudettomuus on uusi must(a)?

Seuraava
Seuraava

Lohja asuntosijoittajille