Vinkkejä vuokralaiselle

Asuminen jonkun toisen omistamassa asunnossa vuokralla, tuo mukanaan vastuita ja velvoitteita, jotka on hyvä tietää ja hoitaa. Tässä vuokravälittäjän kynästä muutamia vinkkejä vuokralaiselle, vuokrauksen kaikkiin vaiheisiin.

Vuokrahakemuksen laatiminen ja asuntonäytöllä käynti

Kun kiinnostava vuokrakoti-ilmoitus löytyy, kannattaa hakemukseen panostaa ja laatia se huolellisesti. Pelkkä ”olen kiinnostunut tästä asunnosta” tai ”koska pääsee katsomaan” eivät ole hyviä iskurepliikkejä vuokranantajan tai vuokravälittäjän näkökulmasta. Hakemuksesi on ensivaikutelma, jonka hakemuksen vastaanottaja sinusta saa – ensivaikutelman voi tehdä vain kerran! Kerro itsestäsi, elämäntilanteestasi sekä asumistarpeistasi niin, että siitä saa hyvän yleiskuvan vuokralaisehdokkaasta. On kaikkien etu, että asukas ja asunto ovat toisilleen sopivat. 

Selvitä, koska asunnolla on yleinen näyttö tai pyri sopimaan yksityisnäyttö, jos yleisiä ei ole tarjolla tai et pääse siihen. Saavu paikalle sovittuna aikana, mielellään jopa vähän ennen. Tutustu taloyhtiöön ja asuntoon huolellisesti, esitä rohkeasti kysymyksiä. Kyseessä on mahdollisesti sinun seuraava koti, joten sen pitää myös tuntua siltä heti alusta asti.

Vuokrasopimus, vakuus ja avaimet

Vuokrasopimuksessa sovitaan asiat kirjallisesti, ja tämä on molempien osapuolten etu. Käykää sopimus kohta kohdalta läpi, ja mikäli siinä on joku asia, jota et ymmärrä, kysy rohkeasti mistä on kyse. Kun sopimus on allekirjoitettu, asettaa vuokralainen vakuuden, siten kuin siitä on kirjallisesti sovittu. Lain mukaan vakuus voi olla enintään 3 kuukauden vuokraa vastaava summa. Vasta kun vakuus näkyy vuokranantajan tilillä tai siitä on antaa muu todistus, luovutetaan asunnon avaimet vuokralaiselle.

Säilytä kodin avaimia huolellisesti. Avaimessa ei saa olla tunnisteita, joista selviää mihin sillä pääsee. Jos avain katoaa, ilmoita siitä pikimmiten isännöitsijälle ja vuokranantajalle. Avaimista ei saa ilman vuokranantajan kirjallista lupaa teettää kopioita vaikka se olisi mahdollista.

Muuttotarkastus ja ilmoitukset

Kun sisäänmuuton hetki koittaa, kannattaa siihen varata riittävästi aikaa ja apuja, jotta hommat hoituvat sujuvasti. Kuitenkin ennen kuin kannat omat tavarat sisään, tarkasta asunto huolellisesti ja ilmoita havaitsemasi viat ja vahingot kuvaviestillä vuokranantajalle. Mikäli vika on sellainen, että se vaatii korjaavia toimenpiteitä, sovi miten ja koska asia hoidetaan kuntoon.

Virallisen muuttoilmoituksen lisäksi tulee taloyhtiöissä yleensä tehdä myös muuttoilmoitukset huoltoyhtiöön ja isännöintitoimistoon. Näiden yhteystiedot löytyvät ilmoitustaululta. Tällä varmistat muun muassa sen, että mikäli tarvitset ovenavauksen asuntoon, voi huoltomies päästää sinut kotiisi, kun tietosi ovat rekisterissä. Muista myös hyvissä ajoin ottaa kotivakuutus uuteen osoitteeseen sekä tehdä sähkösopimus, mikäli se on vastuullasi.

Asuminen

Pidä hyvää huolta vuokrakodista ja ilmoita aina viipymättä mahdolliset rikkoutumiset tai viat kodinkoneissa vuokranantajalle. Kiinteistötekniikassa kuten vesikalusteissa, lämpöpattereissa tai ilmanvaihdossa olevat viat, tulee ilmoittaa suoraan huoltoyhtiölle. Huolehdi siitä, että asunnossa on palovaroitin ja testaa sen toimivuus säännöllisesti! Sammutuspeite ja pieni käsisammutin ovat erittäin suositeltava jokakodin turvavaruste. Tutustu myös taloyhtiön pelastussuunnitelmaan, jonka voit pyytää isännöitsijältä.

Taloyhtiöt ovat yhteisöjä, joten huomioi kanssa-asujat ja noudata yhteisesti sovittuja sääntöjä. Näistä saat lisätietoa isännöitsijältä, ja hänelle voit ilmoittaa, mikäli joku muu aiheuttaa toiminnallaan yleistä häiriötä. Ilmoituksen tekijä jää ainoastaan isännöitsijän tietoon, eikä siitä näin ollen koidu mitään haittaa ilmoittajalle.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Kun vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen, on irtisanomisaika lain mukaan yksi kuukausi, joka on ilmoitusta seuraava kuukausi. Jos esimerkiksi irtisanot vuokrasopimuksen kuluvan kuun 21. päivänä, päättyy se seuraavan kuun viimeisenä päivänä. 

On kuitenkin erittäin hyvä, jos ilmoitat muuttoaikeistasi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta vuokranantaja saa mahdollisimman paljon aikaa etsiä vuokrakotiin uusi vuokralainen. Vuokranantajan kautta saattaa myös olla mahdollista löytää toinen asunto tai saada suosituskirje seuraavaa asuntohakemusta varten, jos kaikki on sujunut mallikkaasti. Mikäli sinulla on tiedossa lähipiiristä joku joka voisi olla kiinnostunut siitä asunnosta josta muutat pois, voit vinkata hänestä vuokranantajalle.

Poismuutto

Poismuuttopäivä, jolloin asunnon pitää olla tyhjä, siivottu ja avaimet luovutettuna, määritetään vuokrasopimuksessa. Yleensä pyritään siihen, että sopimuksen päättymispäivä ja poismuuttopäivä ovat samat, kuukauden viimeinen päivä. On kuitenkin todella tärkeää sopia uuden vuokranantajan kanssa asiat niin, että pääset varmasti muuttamaan seuraavaan kotiin samana päivänä! Hoida siis sopimus- ja vakuusasiat kuntoon ja sovi että saat vastaanotettua avaimet muuton tiimellyksen keskellä.

Sinun tulee huolehtia siitä, että viet kaikki omat tavarasi pois, mitään ei saa jättää seuraavan asukkaan harmiksi asuntoon. Muut kuin talousjätteet pitää hävittää asianmukaisesti omalla kustannuksella, niitä ei saa viedä taloyhtiön roskiksiin. Muista myös tyhjentää taloyhtiön tiloissa käytössäsi ollut varasto ja ottaa mahdollinen polkupyörä mukaan muuttokuormaan.

Loppusiivous

Loppusiivous tulee tehdä korostetun huolellisesti. Kattavan yleissiivouksen lisäksi erityishuomiota kannattaa kiinnittää uunin ja lieden, jääkaapin, roskiskaapin/-astian sekä vessan ja kylpyhuoneen puhdistukseen. Suihkun lattiakaivon ritilä tulee avata ja kaivo puhdistaa kaikesta sinne kertyneestä liasta. Ikkunoiden, myös parvekelasien, pesu kuuluu lähtevälle vuokralaiselle, ja tämä kannattaakin hoitaa pois alta ennen muuttokiireitä, vaikka viikkoa tai paria ennen luovutusta.

Vakuus palautetaan vuokralaiselle täysimääräisenä, mikäli kaikki on kunnossa. Vakuudesta voidaan vähentää esimerkiksi siivousyrityksen suorittaman loppusiivouksen kustannus, mikäli se ei ole tehty riittävän huolellisesti.

 

Edellinen
Edellinen

Lohja asuntosijoittajan silmin

Seuraava
Seuraava

Vuokra-asunnon turvallisuus